D5100 vs. D800

Nu har jag haft min D800 i en vecka och jag måste säga att jag fullkomligt älskar den! I Den tar knivskarpa klara bilder och autofokusen är blixtsnabb. Det kom särskilt till nytta i Barcelona då jag inte hade någon tid över alls till att leta efter objekt att fotografera utan alla bilder är mer eller mindre tagna i förbi-farten.

Det är stor skillnad mellan min D5100 och denna. Ser man till det rent estetiska så är D800:an större och väger betydligt mer (560 g vs 900 g), har en större skärm med bättre upplösning och alla inställningar nås via fysiska reglage till skillnad från D5100:an där man gick in i menyn för att exempelvis ändra ISO. Det går snabbare att ändra inställningar vilket betyder att det är större chans att få till bättre bilder då man slipper ägna tid åt inställningar vilket kan betyda att man missar det där ögonblicket.

Tack vare den snabba autofokusen upplever jag att just fokusen sitter bättre. Det är sällan den felfokuserar vilket har varit lite av ett problem med min tidigare kamera.

D800:an har betydligt större upplösning på 36 megapixlar jämfört med D5100:ans 16,1. D800:an har ett ISO-omfång på 100-6400 men är utökningsbart till motsvarande ISO 50-25600. Slutartiden går ner till 1/8000 jämfört med D5100:ans 1/4000.

Detta är vad jag lagt märke till efter en veckas användning. Jag kommer upptäcka mer och mer om min nya dyrgrip, och hittills har det varit ett rent nöje att använda den.

Vill du läsa fler skillnader mellan de två kamerorna finns det ett bra jämförelsetest här.

5 Replies to “D5100 vs. D800”

 1. Sofie

  Hej! Jag funderar på att köpa en systemkamera och Nikon D5100 har varit i mina tankar. Har du varit nöjd med den kameran? Tänkte om du kunde rekommendera den?

  • dessi

   Hej!

   Ja definitivt! Det är en kanonkamera. Den är lätt, enkel att förstå sig på och tar fantastiska bilder.

   • Sofie

    Det låter bra! Förresten så såg jag dig på stan (bor med i Linköping) för ett tag sedan. Blev aldrig att jag gick fram till dig men jag gillar dina bloggar! Tycker att du är en bra fotograf och det är roligt att du satsar mer på fotografin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.