Dessisfoto fyller 1 år!

Förra månaden var det exakt ett år sedan jag startade mitt företag. Det började som en bisyssla jämsides med mitt heltidsjobb, men i våras blev jag egen på heltid.

VAD HAR JAG LÄRT MIG UNDER DET HÄR ÅRET?
Ja, till att börja med har jag blivit en mycket bättre fotograf. Bara det senaste halvåret har det hänt massor. I början tyckte jag att driva företag verkade svårt. Bokföring, moms och andra avgifter man skulle hålla koll på. Alla inkomster och utgifter ska bokföras och det gäller att hålla koll på skatten och stoppa undan pengar om man tar ut lön (eller eget uttag som det heter om man har en enskild firma) och man måste spara vartenda litet kvitto. Visst ÄR det mera jobb att vara egen än att vara anställd, men för mig är allt extra jobb värt det.

I år har jag också fixat en professionell hemsida och en logotyp som jag äntligen fastnat för och som jag känner är jag. Allt som har med hemsidan och den grafiska profilen att göra har jag skapat själv.

För ett år sedan då mitt företag var helt nytt hade jag knappt vågat drömma om att vara där jag är idag. Jag vågade ta steget att gå från ett heltidsjobb med trygg inkomst till eget företag och få syssla med det jag tycker är så himla roligt.

MINA BÄSTA TIPS TILL DIG SOM VILL STARTA EGET
Om man vill starta ett eget företag finns det rätt mycket att tänka igenom innan. Det är bra om man är på det klara med om man verkligen vill satsa och lägga ner allt arbete som det innebär. Att ha ett eget företag innebär frihet men också många krav. Man måste tänka på alla utgifter som kommer med att ha ett eget företag; du behöver ha ett bokföringsprogram, eventuellt en revisor, en hemsida, visitkort, ett företagskonto.. SEB har någonting som heter Enkla Firman som jag använder. Det funkar bra och håller isär min privatekonomi och företagets ekonomi.

Du måste bestämma hur du ska bokföra, hur mycket du vill plocka ut i lön, om du vill plocka ut något alls, om du vill skriva över din utrustning på företaget. Om du skriver över utrustningen på företaget måste du fixa en företagsförsäkring, då din hemförsäkring inte längre täcker saker som ägs av ditt företag osv.

Som egen företagare är det också viktigt att ha i åtanke att du är ditt företag, dygnet runt. Var trevlig och vänlig, det gynnar alla i längden.

FRAMTIDEN?
Jag ser ljust på framtiden. Jag skulle vilja utveckla företaget mer och blanda in grafisk formgivning och webbdesign. Det vore kul att kunna erbjuda ett helhetskoncept med både bilder, en grafisk profil och en hemsida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.