Frågor & Svar

Det kan finnas många frågeställningar när man bokar bröllopsfotograf. Därför har jag sammanställt och svarat på de vanligaste frågorna jag som fotograf brukar få.

Träffas vi innan bröllopet?
Det är viktigt att ni känner er avslappnade med er fotograf. Om ni väljer att boka mig som er bröllopsfotograf kommer vi att boka in en tid för ett möte där vi går igenom era önskemål och detaljer för bröllopet. Det ger oss en chans för oss att lära känna varandra. Mötet sker på ett café, i ert hem eller någon annan trevlig plats.

Måste vi kontakta dig för att framkalla våra bilder?
Jag levererar alla bilder som högupplösta digitala filer som gör att ni själva kan printa bilderna i bra kvalitet. Ni får printa precis hur många kopior ni vill. Med printa menar jag skicka in till ett fotolabb som t ex Crimson. Bilderna är 5000 pixlar på längsta sidan. Önskar ni ett annat format på någon bild (ni kanske vill ha en bild helt kvadratisk eller mer långsmal), hör gärna av er till mig så kan jag ordna det.

Vad är en preshoot?
En preshoot är en fotografering vi har tillsammans innan själva bröllopet där ni som par får känna på hur det är att bli fotograferad av mig. De flesta som bokar mig som bröllopsfotograf har aldrig blivit fotograferade professionellt förut och då kan det vara bra att innan den stora dagen veta hur det går till. Förhoppningsvis gör det er mindre spända på bröllopsdagen :)

Vad kostar en preshoot?
En preshoot kostar ingenting och det ingår i alla mina prispaket. Fem högupplösta digitala bilder från preshooten ingår, och dessa skickar jag via mail ungefär en vecka efter fotograferingstillfället.

Fota porträtten före eller efter vigseln. Vilket är bäst?
Här finns det inget rätt eller fel. Det beror på hur er dag kommer att se ut och vad ni tycker känns bäst. En fördel med att fotografera innan vigseln är att det är mindre tid mellan förberedelserna med smink och håruppsättning och fotograferingen vilket gör att man ser aningen fräschare ut. Nackdelen kan vara att tiden mellan förberedelser och vigsel inte finns och då måste man helt enkelt ta porträtten efter vigseln. Kanske ni också inte vill se er blivande make/maka innan vigseln och då är det kanske bättre att ta bröllopsporträtten efter vigseln.

Hur får vi använda bilderna som vi får efter fotograferingen?
Ni får full användingsrätt på bilderna. Det betyder att ni får visa dem för vem ni vill, ni får framkalla så många ni vill och ni får sprida bilderna via bloggar och sociala medier. Jag vill att ni anger mig som fotograf vid publicering på internet eller i tryckt media (t ex bröllopsannonsering). Ni får inte sälja bilderna vidare eller skicka in dem till fototävlingar. Vill ni göra ändringar i någon bild kontakta mig först. Jag kanske kan hjälpa till :)

Vad gör vi om det regnar när vi ska bli fotograferade?
Alla vill ha fint väder på sin bröllopsdag. Det ska vara varmt och strålande solsken. Men för bildernas skull är det faktiskt mulet väder som är det bästa. Att regnet hänger i luften är det bästa ljuset att fotografera i. Alltså tvärtemot vad folk tror. Direkt solljus är inte särskilt smickrande då det blir fula skuggor i ansiktet och ni får kisa obekvämt in i en skinande sol. Vid duggregn går det att fotografera utomhus under ett skyddande träd. Jag har även med mig fina bröllopsparaplyer så ni inte blir blöta mer än nödvändigt. Om det regnar mycket får vi söka ordentligt skydd under tak. Oftast finns det någon byggnad i närheten där jag kan fotografera er, t ex i festlokalen, i kyrkan eller liknande. Jag har alltid en plan B :)

Vad händer om du blir sjuk?
Det har hittills aldrig hänt att jag på grund av sjukdom har fått ställa in en bröllopsfotografering. Förr förra året var jag med om en cykelolycka och ådrog mig, förutom två benbrott, en kompressionsfraktur i en ryggkota. En månad efter olyckan hade jag ett bröllop som jag fotograferade utan större problem. Jag ska vara ordentligt sjuk för att jag inte ska kunna fotografera, och då gör jag allt i min makt för att hitta en likvärdig ersättare. Jag har ett bra kontaktnät med andra fotografer i Linköpingstrakten som jag kan vända mig till om det skulle krisa.

Redigerar du alla bilderna?
Ja. Jag redigerar alla bilder som jag levererar till dig som kund. Bilderna genomgår redigering så som uppljusning, kontrastökning och korrigering av färger. Jag utför också enklare retusch på de bilder jag anser behöver det. Det kan handla om att ta bort en finne mitt på näsan, ett rivsår på en hand eller ett hårstrå på kavajen. Jag utför även upplättning av mörka ringar under ögonen vid behov. Har du/ni särskilda retuscheringsönskemål försöker jag tillmötesgå dem så gott jag kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.