Japansk lyckokatt

Den japanska lyckokatten kallas också för Maneki Neko. Maneki Neko finns ofta i butiker eller skyltfönster för att locka dit besökare. Maneki Neko är ett vida spritt fenomen och symboliken med avseende på färger och utförande kan tolkas på andra sätt än de som den här texten redogör för.

Ordet Maneki Neko betyder “den kallande katten”. Det beror på att det ser ut som att katten vinkar dig till sig – “Kom hit!” säger den. För västerlänningar kan det se ut som om katten bara vinkar istället för att kalla till sig, men det beror på kulturella skillnader mellan öst och väst. I Japan vinkar man till sig någon med handflatan vänd nedåt, alltså ungefär som en vanlig västerländsk vinkning. Det har tillverkats Maneki Neko med handflatan inåt så att västerlänningar ska förstå bättre.

Maneki Nekos resta tass symboliserar olika saker. Om katten har vänster tass rest, sägs det att den kallar till sig kunder. Om den har höger tass rest, sägs det att den kallar till sig pengar och tur – fast alla Maneki Neko är såklart tursamma. Vissa Maneki Neko har båda tassar resta. Det symboliserar beskydd av hemmet eller företaget. Tassens höjd har också betydelse. Ju högre tassen är rest desto mera tur bringar katten, eller desto längre bortifrån kommer lyckan. Det finns de som tror att Maneki Nekos gest har att göra med det sätt som katter tvättar sig i ansiktet på.

FÄRGER

Vit
Den näst populäraste färgen är vitt, som symboliserar renhet och positiva saker.

Svart
Denna färg sägs jaga bort ondska och negativitet. Den är ibland kopplad till god hälsa, men det är inte ofta. Dessa Maneki Neko sägs skydda mot förföljare och har blivit populära bland kvinnor.

Guld
Det sägs att en guldfärgad Maneki Neko bringar pengar.

Rosa
Den rosa Maneki Nekon är relativt ny, men den har blivit populär på sistone och symboliserar kärlek.

Röd
Denna färg symboliserar god hälsa. Den jagar även bort negativitet och ondska, precis som svart.

Grön
Gröna Maneki Neko är ganska ovanliga men när de dyker upp symboliserar de hälsa och akademiska triumfer/studier.

Det finns ett flertal andra färger som inte behöver ha någon speciell betydelse utan är enbart dekorativa.

Posted by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.