Kamerautrustning

Vad bör man ha i sin kamerautrustning? Tja, mina råd skiljer sig inte så mycket från vad som brukar rekommenderas. Vidare så är det ju fotografen som gör bilden och inte utrustningen. Men visst är det skillnad mellan val av optik.

Kamerautrustning, grund:
Kamerahus
Normalzoom-objektiv med fast bländare (17-50mm/2,8 eller 24-70mm/2,8)
Fast porträttobjektiv (50mm/1,8)
Extern blixt

Med detta kommer man långt. Såhär ser min kamerautrustning ut (snart iallafall, inväntar leverans på en blixt).

Normalzoom-objektiv med fast bländare
Att köpa ett normalzoom-objektiv med fast bländare för att ersätta kitobjektivet är en bra investering. De flesta kitobjektiv (objektivet som följer med när du köper kameran) har rörlig bländare vilket innebär att bländartalet ökar när du zoomar in. Det gör att du måste ändra inställningarna i kameran om du håller på och zoomar in och ut.

Jag upplever också att bilderna med mitt Tamron 17-50mm/2,8 är riktigt knivskarpa och ljusa och använder numera inte alls kitobjektivet. Mitt Tamron-objektiv använder jag främst när jag behöver mer vidvinkel än vad 50 mm kan erbjuda. Det kan till exempel vara vid inomhusfotografering eller arkitektur där jag vill få med så mycket som möjligt av en byggnad.

Fast objektiv med lågt bländartal
En porträttglugg med bländare 1,8 eller lägre är också en fin investering. Jag skriver porträttglugg eftersom den typen av objektiv oftast förknippas med just porträtt, men faktum är att mitt 50 mm sitter på kameran nästan jämt. Jag älskar det! Bilderna blir skarpa och färgerna blir fint återgivna. Bakgrundoskärpan ska vi inte tala om. Fantabolous!

Jag tycker man kan börja med en 1,8 eftersom det ger mest valuta för pengarna. Ett Nikon 50 mm/1,8 kostar idag under 2000 kr medan man för ett 1,4 eller 1,2 får hosta upp betydligt mer. Ett 50 mm/1,8 kan man använda till nästan allt. Från porträtt och detaljfotografering till landskapsbilder.

Extern blixt
En extern blixt är också att rekommendera. Den inbyggda blixten går inte att rotera och ger inga bra bilder. Jag använder aldrig den inbyggda blixten. Fördelen med en extern blixt är att du dels kan rotera den och alltså bestämma vart blixten ska slå. Det är vanligt att man riktar den uppåt mot taket om man fotar inomhus för att få en fin spridning av ljuset. En extern blixt är också mer kraftfull och har en rad olika inställningsmöjligheter som en inbyggd blixt inte har.

Posted by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.