Med mig framför kameran

Det hör kanske inte till vanligheterna att jag befinner mig framför kameran, men idag ville jag ha lite nya bilder här till hemsidan så jag ställde in kameran, använde fyllnadsblixt och bad min snälla sambo knäppa några bilder på mig idag när vi var på stan. Mitt i smeten stod vi, med bilar och folk i bakgrunden men det tyckte jag inte gjorde så mycket.

Det syns inte att jag använt blixt här, och det är det som var tanken. Blixten ger bara mig lite finare färger och bättre kontrast vilket separerar mig från bakgrunden lite bättre än om jag inte hade valt blixt här. Ett bra tips är att exponera bilden efter omgivningsljuset så bilden blir korrekt exponerad och sedan komplettera med blixt. Här har jag bara använt en speedlight på kameran, med TTL, rakt på mig och lite minus på exponeringskompensationen på kameran så att blixten inte fräter ut ansiktet.

Jag önskar såhär i efterhand att vi tagit nån bild utan blixt för att visa skillnaden, men ni får helt enkelt lita på att det blev lite snyggare med blixt i det här fallet :)

_DSC9483

_DSC9456-2

Posted by

2 Comments on “Med mig framför kameran”

  1. Hej! Jag har en blogg där jag vill blogga ganska mycket om mode eller över lag ha mycket bilder, därmed vill jag ta fina outfitbilder, PRECIS så som bilderna här ovan med kort skärpedjup. HUR får jag till det? Jag har en Nikon D3200 som jag fotar med och är inne på att köpa mig ett 50mm f/1.8G då det ska vara bra. MEN behöver jag det? Eller ska jag bara jobba med inställningarna och isåfall hur? Jag vet hur jag ställer in slutartid respektive bländare men får ändå inte till det, går det ens med min kamera eller krävs det en bättre? Tack på förhand, kram!

    • Hej Klara!

      För att få till det korta skärpedjupet använder du den största bländaren i ditt objektiv, dvs du ställer in minsta möjliga bländartal i kameran (stor bländare = kort skärpedjup = lågt bländartal). Vad är det för objektiv som sitter på din D3200 idag? Vanligtvis följer det med ett kitobjektiv som inte ger så kort skärpedjup då bländaren inte är så stor och då är det svårt att få till det där djupet i bilden som du vill åt. För att få till det är ett 50 mm f/1,8G ett bra val. Det är ett riktigt prisvärt och bra objektiv som du kan få för ca 1000-1500 kr. Lycka till och hojta om du har några fler frågor :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.