På önskelistan!

På lördagens dop fick jag testa en Nikon Speedlight SB-900 blixt. Jag blev helt kär!

Alla som köper sin första systemkamera upptäcker att den inbyggda blixten är hemsk och ska bara användas i nödfall. Den inbyggda blixten kan bara riktas rakt fram och ger väldigt platta bilder. Så en ny lös blixt behövs förr eller senare.

Fördelen med en lös blixt är att den kan riktas för att få ett mer spännande eller mjukare ljus. Riktar man blixten upp i taket sprids ljuset över en större yta och ser därför mer naturligt ut. Men man bör tänka på att det inte är mer än 3 meter i takhöjd, annars orkar inte blixten ända upp. En annan fördel med lös blixt är att det går att ställa in intensiteten/styrkan i blixten vilket inte går med den inbyggda.

När man väljer blixt ska man förutom att titta på blixtstyrka och funktioner även se till att den är just både vippbar och vridbar för att kunna rikta den i taket både för liggande och stående bilder.

På bilden ovan ser ni Nikon Speedlight SB-910 som är en upphottad variant av 900:an. Nyheter med denna blixt är ett större zoomomfång, mer lätthanterligt menysystem och tre valbara ljusmönster: centrumvägt, jämnt och standard. Det centrumvägda ljusmönstret koncentrerar blixtljuset till bildens mitt, vilket är praktiskt vid användning av teleobjektiv. I det jämna läget fördelas ljuset jämnt över hela bilden, vilket passar bra vid gruppfotografering. Standardläget ger en normal balans mellan effekt och ljusfördelning.

VILL HA!

Posted by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.